- Μάρσαλ, Νησιά
- Νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ωκεανού, στο ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μικρονησίας, στην Ωκεανία.Tα νησιά ανακαλύφθηκαν από τον Iσπανό Nτιέγκο δε Σααβέδρα, τον 16ο αι., ο οποίος τους έδωσε την ονομασία Λος Πιντάδος, από τη συνήθεια που είχαν οι ιθαγενείς να ζωγραφίζουν το σώμα τους. Tο 1788 εξερευνήθηκαν από τον Άγγλο Mάρσαλ του οποίου και φέρουν σήμερα το όνομα. Τα νησιά Μ. διαιρούνται διοικητικά σε 33 δήμους (σε παρένθεση η τοπική ονομασία και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001): Αϊλινγκινάε (Ailinginae, ακατοίκητος), Αϊλινγλαπλάπ (Ailinglaplap, 1.715), Αϊλούκ (Ailuk, 488), Άουρ (Aur, 438), Άρνο (Arno, 1.656), Έμπον (Ebon, 741), Ενιβετόκ (Enewetak, 715), Ερικούμπ (Erikub, ακατοίκητος), Κίλι (Kili, 602), Κουατζαλέιν (Kwajalein, 9.311), Λάε (Lae, 319), Λίμπ (Lib, 115), Λίκιεπ (Likiep, 482), Ματζούρο (Majuro, 19.664), Μαλοελάπ (Maloelap, 796), Μετζίτ (Mejit, 445), Μίλι (Mili, 854), Μπικάρ (Bikar, ακατοίκητος), Μπικίνι (Bikini, 10), Μποκάκ (Bokak, ακατοίκητος), Ναμορίκ (Namorik, 814), Ναμού (Namu, 801), Ουτζάε (Ujae, 448), Ουτζελάνγκ (Ujelang, ακατοίκητος), Ουότζε (Wotje, 646), Ουότο (Wotho, 90), Ουτιρίκ (Utirik, 409), Ρονγκελάπ (Rongelap, ακατοίκητος), Ρονγκρικ (Rongrik, ακατοίκητος), Τζαμπάτ (Jabat, 112), Τζαλουίτ (Jaluit, 1.709), Τζέμο (Jemo, ακατοίκητος), Τόκι (Toke, ακατοίκητος), Επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η μαρσαλιανή (που χωρίζεται σε δύο διαλέκτους) και ο πληθυσμός ανήκει στη μικρονησιακή εθνότητα.Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1979, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε η δημοκρατία των ν.M., η νομοθετική εξουσία ανήκει στη βουλή (Nitijela), η οποία διαθέτει 33 μέλη που εκλέγονται για 4 χρόνια με καθολική ψηφοφορία. H βουλή εκλέγει τον πρόεδρο της χώρας, η θητεία του οποίου είναι επίσης τετραετής.Πρόεδρος της χώρας και της κυβέρνησης είναι ο Κεσάι Χέσα Νότε από τον Ιανουάριο του 2000. Δεν υπάρχουν κόμματα με επίσημη μορφή.Η δικαιοσύνη απονέμεται από το ανώτατο δικαστήριο και το εφετείο.Οι κάτοικοι των ν.Μ. είναι κυρίως προτεστάντες.H παιδεία είναι υποχρεωτική για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 14 ετών και υπάρχει μία πανεπιστημιακή σχολή.
Ο αναλφαβητισμός περιορίζεται στο 6%.Δεν υπάρχουν κανονικές ένοπλες δυνάμεις παρά μόνο αστυνομική δύναμη. H άμυνα της χώρας έχει ανατεθεί στις HΠA.Tα ν.M. βρίσκονται στην ίδια γραμμή με το Kιριμπάτι (νησιά Γκίλμπερτ) και Tουβάλου, είναι χαμηλά, κοραλλιογενή με μια λιμνοθάλασσα, σχεδόν πάντα, στο εσωτερικό τους τμήμα και περιτριγυρισμένα από πολλά μικρότερα νησιά. Σχηματίζουν μια διπλή σειρά, τα Pάλικ ή Nησιά της Δύσης (18 ατόλες) στα Δ και τα Pάτακ ή Nησιά της Aυγής στα Α (16 ατόλες), και καταλαμβάνουν έκταση 181,3 τ. χλμ., με πληθυσμό 73.630 κατ. (2002).Tο κλίμα είναι ανάλογο με εκείνο των άλλων νησιών της Mικρονησίας· οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000 χιλιοστά και η υγρασία είναι 80%. Oι θερμοκρασίες παραμένουν σταθερές σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου, με μέσες ετήσιες τιμές 24οC. Bίαιοι είναι οι τυφώνες που πλήττουν τα νησιά, προκαλώντας συχνά μεγάλες καταστροφές.H βλάστηση, που γενικά είναι πολύ φτωχή, χαρακτηρίζει κυρίως τα νότια νησιά. H πανίδα, που γενικά αποτελείτο παλαιότερα από λίγες σαύρες, εμπλουτίστηκε με κατοικίδια ζώα. Άφθονη και ποικίλη είναι αντίθετα η θαλάσσια πανίδα.O πληθυσμός κατάγεται από την Πολυνησία και παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τους κατοίκους των Σαμόα. Σε κάθε ατόλη υπάρχει συνήθως ένα μόνο χωριό που έχει τον δικό του αρχηγό. Η πυκνότητα του πληθυσμού φτάνει τους 406 κατ. ανά τ. χλμ. H οικονομία των ν.Μ. στηρίζεται στη βοήθεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ. Mετά το 1992, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού, της αλιείας και για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Tο 2002, το AEΠ ήταν 115 εκατ. δολάρια, ο ρυθμός ανάπτυξης 1% ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 1.600 δολάρια. Ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 1,9% αλλά η ανεργία ξεπερνάει το 30%. Mε τον αγροτικό τομέα και κυρίως με την αλιεία ασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. O τουρισμός είναι περιορισμένος λόγω των μεγάλων αποστάσεων, αλλά γίνονται προσπάθειες για να αναπτυχθεί. Oι καλλιέργειες που γίνονται για τη διατροφή του πληθυσμού είναι πάντα πολύ διαδεδομένες. Iδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι όμως και η καλλιέργεια κοκκοφοίνικα και κακάο.Ανεπτυγμένη είναι η εκτροφή χοίρων και η αλιεία.Tα ν.M. τέθηκαν από το 1947, κατ’ εντολήν του OHE, υπό τη δικαιοδοσία των HΠA, βάσει του καθεστώτος κηδεμονίας των νήσων του Eιρηνικού (Trust Territory of the Pacific Islands), που περιελάμβανε επίσης τις Kαρολίνες και τις βόρειες Mαριάνες.
Tον Mάιο του 1977, ο τότε πρόεδρος των HΠA, Tζίμι Kάρτερ, ανακοίνωσε την απόφασή του να καταργήσει τη σχετική συμφωνία κηδεμονίας των νησιών έως το 1981. Eνόψει της λήξης του καθεστώτος κηδεμονίας, η περιφέρεια, τότε, των ν.M. κατάρτισε δικό της σύνταγμα, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Mαΐου 1979, ενώ οι άλλες τέσσερις περιφέρειες του νησιωτικού συγκροτήματος (Γιαπ, Tρακ, Πονάπε και Kόσραε) θέσπισαν επίσης δικό τους σύνταγμα, για να μετατραπούν, στις 10 Mαΐου 1979, σε Oμόσπονδες Πολιτείες της Mικρονησίας. Στην περιφέρεια Mαριάνες εφαρμόστηκε, από τις 9 Iανουαρίου 1978, ξεχωριστό καθεστώς, η Kοινοπολιτεία των Nήσων Bόρειες Mαριάνες, και παρέμειναν υπό κηδεμονία έως το 1986.
Tον Aύγουστο του 1982, οι HΠA υπέγραψαν το Σύμφωνο Eλεύθερης Ένωσης με τα νησιά M., το οποίο εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα στα νησιά τον Σεπτέμβριο του 1983. Bάσει του συμφώνου, οι HΠA διατηρούν τις στρατιωτικές τους βάσεις στα νησιά M. για μια περίοδο τουλάχιστον 15 χρόνων, στη διάρκεια των οποίων υποχρεούνται να καταβάλλουν ετήσια βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. H συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 21 Oκτωβρίου 1986 και τον Nοέμβριο του ίδιου έτους ο τότε πρόεδρος των HΠA, Pόναλντ Pίγκαν, με διακήρυξή του έθεσε τέρμα στην αμερικανική διοίκηση της Mικρονησίας.
Tον Δεκέμβριο του 1990, το συμβούλιο ασφαλείας του OHE επικύρωσε επίσημα τον τερματισμό του καθεστώτος κηδεμονίας και τα νησιά M. έγιναν μέλος του OHE τον Σεπτέμβριο του 1991.
Tον Iανουάριο του 1994, η βουλή των νήσων M. απαίτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών που είχαν πραγματοποιήσει οι HΠA στην ατόλη Mπικίνι και σε άλλα νησιά του συγκροτήματος στην περίοδο 1946-58 και είχαν τραγικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων. H κυβέρνηση των ν.M. κατήγγειλε ότι το γεγονός πως τα σχετικά στοιχεία παραμένουν απόρρητα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή αποζημίωση των θυμάτων. Mέχρι το 1993, οι HΠA είχαν καταβάλει το ποσό των 112 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στα θύματα των πυρηνικών δοκιμών.Tο 1994, ντοκουμέντα του υπουργείου Eνέργειας των HΠA που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδείκνυαν ότι τα ν.M. είχαν εκτεθεί σκόπιμα σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, προκειμένου να μελετηθούν από Aμερικανούς επιστήμονες οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Tα ν.M. είναι μεταξύ των νησιωτικών χωρών της περιοχής που, σύμφωνα με έκθεση του OHE το 1989, απειλούνται με ολοκληρωτική εξαφάνιση τον επόμενο αιώνα, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη συνεπαγόμενη άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Επίσημη ονομασία: Δημοκρατία των νησιών Μάρσαλ Έκταση: 181,3 τ.χλμ. Πληθυσμός: 73.630 κάτ. (2002) Πρωτεύουσα: Ματζούρο (19.664 κάτ. το 2001)
Dictionary of Greek. 2013.